Sprakforsvaret
   

Svar om Mål-i-mun

Hej!

Tack för ditt brev om den statliga utredningen "Mål i mun" SOU 2002:27. Jag kan bara instämma i din undran över vad som hänt med denna utredning. Vi kristdemokrater har vi ett flertal tillfällen påpekat regeringens senfärdighet men ännu inte fått någon förklaring till varför behandlingen drar ut på tiden. Jag kan därför inte svara på dina frågor om vilka skäl som ligger bakom.

När det gäller utredningens innehåll har inte vi kristdemokrater tagit ställning till varje enskilt förslag i utredningen men vi är över lag positiva till utredarens förslag. I vår kulturmotion från i höstas skrev vi följande:

"Svenska språket tillhör ett mycket litet språkområde. I den internationaliserade värld vi lever i är det nödvändigt att aktivt slå vakt om vårt språk om vi vill att det ska vara levande och rikt även i framtiden. Att slå vakt om språket innebär inte att konservera och förhindra förändring utan om att bevara svenskans egenart genom ständig utveckling. Vi anser att svenska språkets ställning som majoritetsspråk bör ges lagskydd liksom riksdagen redan lagskyddat ett antal minoritetsspråk. Den parlamentariska utredning om det svenska språkets ställning som våren 2002 presenterade sitt slutbetänkande Mål i mun (SoU2002:27) stödjer oss i detta krav. I utredningen finns många intressantaförslag och vi väntar fortfarande på en proposition på området. " (Utdrag ur motion 2004/05:Kd365 Arkiv biobliotek och museer).

Som du förstår av citatet har vi sedan länge haft ett krav på att lagskydda svenskan som majoritetsspråk i Sverige. Förslaget har dock avslagits av den socialdemokratiska majoriteten.

Mer svar än så kan inte jag ge på dina frågor men kontakta gärna Kultur- och utbildningsdepartementet för att höra vad de har att säga. Får du något bra svar därifrån får du gärna höra av dig igen.

med vänlig hälsning

Anna-Karin Adolfsson

Politiskt sakkunnig (kultur och utbildning)

08-786 48 30

Tillbaka till Brevarkivet